Städa Garaget – Så gör du det effektivt

De flesta garage är det stökigaste rummet i hela huset. Där förvarar man saker utan att fundera över det två gånger. Att städa garaget kan vara en svår uppgift för vissa husägare. Och att göra det kommer förmodligen att ta mer än en kväll, såvida du inte planerar att göra det på en helg. Men, du kan dock aldrig städa ett garage effektivt utan de rätta förberedelserna.

Städa och organisera ett garage

Hur vet du att du måste städa garaget? Rent generellt är vi nog alla skyldiga till att förvara saker i garaget som inte är bilar. Från första början så skapades garagen för bilarna. Men allt eftersom så har de förvandlats till rum där man kan slänga in allt man helst inte vill se på ett tag. Och så kallar man det förvaring och håller det i säkerhet därinne. På så sätt är det oftast svårt att komma åt vissa saker i garaget även då de verkligen behövs. I de flesta fall hittar man ersättare till föremålet eller så får ägaren av garaget åsidosätta tillräckligt med tid för att kunna söka.

Vi säger alla ”jag gör det i helgen” men sedan i garaget så ändrar man sig och övertygar sig själv om att det finns något annat att göra som är viktigare. Sanningen är att ditt garage aldrig kommer att bli städat på detta vis. Allt eftersom så kommer garaget bli ett hem för många olika insekter, spindelväv, dammpartiklar, blad och löv, och till och med till djur som inte är dina egna. Men kan du klandra dem? Helt mirakulöst har de ju hittat ett hem. Alla dessa varelser är mer än nog för att skapa en sådan röra som kräver hårt arbete för att bli av med.

Garagerengöring

Först måste du vara starkt beslutsam och åsidosätta tillräckligt med tid och utrymme. När du är förberedd och redo att städa garaget så lyft ut allt som finns däri. Varje sak bör organiseras i högar beroende på användningsområde. Gör högar av skräp, verktyg, utrustning, saker att ge bort etc. Att sortera till högar så här hjälper dig att särskilja dem ordentligt.

Sopa garagegolvet. Om garaget är extremt smutsigt så kan du vilja täcka huvudet eller använda någon sorts andningsmask för din egen säkerhets skull. En del spindelväv finns inte bara på tomma utrymmen och var uppmärksam på taket och väggarna i garaget och få bort all smuts som du kan. Moppa golvet när du är klar med sopningen. Använd en flytande såpa med varmt eller hett vatten och låt det torka helt då du är klar.

Organisera garaget

Börja sedan bära tillbaka allt. Organisera allt eftersom för en ordentlig ordning. Saker som används ofta måste förvaras närmast där de är lättillgängliga. Använd håltavlor för att hänga så mycket som bara får plats och häng på krokar med. När alla dessa saker är ordentligt organiserade bör du få mer utrymme över för andra aktiviteter och sakerna är dessutom mer lättillgängliga. Se dock till att du alltid lägget tillbaka sakerna efter användning där de ska vara för att hålla garaget städat.

En städartikel av Oscar på Flyttstädning Östersund