Hemstädning med barn – Så involverar du barnen i städningen hemma

När det gäller hemstädning så kan du ha märkt att hela familjen tycks försvinna. Ingen vill någonsin hjälpa till och du sitter ofta fast ensam med det hårda arbetet. Men det behöver inte vara så här. Det är möjligt att få alla inblandade och göra det till en värdefull upplevelse för alla. Använd bara lite kreativitet och tänk utanför lådan och du kommer att kunna få städjobbet gjort.

Erbjud barnen belöningar efter hemstädning

Detta är det enklaste sättet att få barnen involverade i hemstädningen. Vissa föräldrar erbjuder en ersättning för att få varje barn att göra sina sysslor eller ta ansvar för underhållet av sitt rum. Varje person borde betalas utifrån sin ålder såväl som de jobb som de tar på sig. Detta kommer att gynna dig på två olika sätt. Pengarna kommer att hålla alla motiverade och de bör börja be om mindre pengar från dig vid andra tillfällen. När de behöver köpa något i affären eller vill köpa lite godis, kan du nämna de pengar som de fått för sina rengöringsuppgifter. Om de inte gör jobbet, blir de inte betalda.

Du kan också erbjuda andra belöningar förutom pengar. Yngre barn kan vara mer intresserade av en leksak eller en aktivitet som du kan ordna. Tänk på hur mycket de vill hålla sitt rum rent om de vet att en vän kommer att komma över senare. Varje barn är annorlunda, så tänk på vad som skulle motivera var och en på bästa sätt.

Var resonabel på rengöringsansvar för barnen

Se till att husets rengöringsansvar passar barnet. Barn kommer att bli frustrerade och mindre benägna att hjälpa till om de inte kan lösa städuppgiften eller kämpar med att få jobbet gjort. Hitta städuppgifter som är lämpliga för deras ålder som lätt kan genomföras för att ge ditt barn en lyckad känsla. Även barn under fem år kan hjälpa dig att tömma papperskorgen eller tömma diskmaskinen. För äldre barn kan du lägga till flera olika uppgifter och hålla reda på dem på ett diagram eller en lista som stannar kvar på kylskåpet.

Försök att vara rimlig när det gäller speciella evenemang och fester. Med barnen kommer jobbet inte alltid att bli gjort ordentligt eller i tid varje gång. Om du vet att de skall ha vänner som sover över i helgen så skall du försöka ge dem möjligheten att få arbetet gjort tidigt för att de skall kunna delta. Om du vill kan du också låta dem veta att det kan vänta tills de kommer hem. Din flexibilitet när det gäller ditt barns hjälp med städningen kan gå långt.

Ha tydliga förväntningar på hemstädningen

Låt dem veta exakt vad du förväntar dig när det gäller städningen. Ett av de bästa sätten att uppnå detta är att visa dem exakt hur jobbet skall göras. Ta in dem i rummet tillsammans med dig och låt dem hjälpa dig första gången. Ge dem en chans att prova det och se till att ge mycket uppmuntran.

Kontakta en rekommenderad städfirma i Östersund för professionell städhjälp.