Så påverkar dina städ- och rengöringsprodukter din hälsa

De flesta husägare förväntar sig att rengöringsprodukter ska göra en sak – rengöra hemmet. Många konsumenter fokuserar mer på kraftiga slagord som ”dödar 99% av bakterierna” eller ”hårda mot fläckar och fett!”. Men de försummar att rengöringsprodukter i butiken innehåller mycket skadliga kemikalier.

Läs etiketterna på rengöringsprodukter

Troligtvis kontrollerar du matetiketterna för att se till att de är organiska, glutamat-fria etc. innan du köper dem. Men stannar du någonsin för att kontrollera etiketterna på de rengöringsprodukter du köper?

Vare sig du medger det eller inte, tycker du säkert att din rengöringsprodukt är bäst eftersom den lovar att döda fler bakterier än konkurrenterna. Vad du inte vet är att många av dessa rengöringsmedel innehåller skadliga ingredienser, som är bra för rengöring men utgör en viss fara för din hälsa.

Läs etiketten: Vad den säger spelar roll

Hur vet du om en rengöringsprodukt är skadlig? Du måste veta vilka kemikalier som är farliga för din hälsa och undvika att köpa produkter som innehåller sådana ingredienser. Dessa inkluderar exempelvis blekmedel, parabener och ammoniak. De påverkar din hälsa på flera sätt men påverkar mest lungorna. Med kontinuerlig och överdriven exponering kan dessa potentiella gifter också påverka andra delar av kroppen.

Miljövänliga rengöringsprodukter

Flera miljövänliga rengöringsprodukter innehåller så kallade “VOC:er” eller lättflyktiga organiska föreningar. Vissa produkter är märkta som naturliga, men det betyder inte att de är säkra att använda. Låt dig inte luras! Det finns inget organiskt med dessa produkter. De kan leda till kroniska andningssjukdomar och huvudvärk. Produkter som innehåller VOC:er inkluderar luftfräschare, ugnsspray, diskmedel, golvrengöringsmedel och aerosolspray, för att nämna några.

Bli grönare!

Även om inköp av ”miljövänliga” eller ”gröna” produkter är ett vettigt val, betyder det inte alltid att det bästa alternativet är att se till att dina skåp är fyllda med säkra och hälsosamma rengöringslösningar. Rengöringsmedel är nämligen inte alltid reglerade till att hålla samma standard, som exempelvis mat. Enkelt uttryckt finns det ”gröna” produkter som inte är bättre än vanliga rengöringsmedel.

Så hur kan du se till att du får ett effektivt och hälsosamt rengöringsmedel? Enkel! Gör din egen! Du behöver inte spendera för mycket pengar. Du kan helt enkelt använda grundläggande föremål som du troligen redan har i ditt hem. Några ingredienser du kan använda inkluderar salt, citronsaft, vinäger, vatten, natrium och borax.

Gör dina egna miljövänliga städprodukter

Du kommer att ha otaliga alternativ när det gäller att göra en grön rengöringslösning med enkla och prisvärda ingredienser. Du kan till exempel skapa en naturlig allrengöring med citronsaft och salt. Bli av med envisa fläckar genom att strö över natrium och vinäger på området. Det kommer att utlösa en kemisk reaktion som lyfter bort fläcken utan problem. Men om du inte vill göra städningen själv har du alltid möjlighet att anlita ett företag som erbjuder städtjänster i Östersund. Medan du bara använder de bästa och säkraste gröna städlösningarna för det du städar själv.